Güneş Kursunun Hitit Yolu Yürüyüş Parkurları
Çorum kentinin en önemli simgesi ve dünya uygarlık tarihinin mihenk taşlarından biri sayılan Hititlerin yaşadığı bölgede “Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları Projesi” hayata geçti.
Kısa zamanda yapılan bu çalışmada, eski göç ve ticaret yolları esas alınarak tespit edilen parkurların GPS koordinatları alındı ve tüm güzergâhlar uluslar arası standartlara uygun işaret ve yön levhalarıyla belirlenerek rotalar ortaya çıkarıldı. Yol üzerinde işaretlenen 17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergâhlarla birlikte 380 kilometre, bisiklet parkurları ise 405 kilometredir. Proje kapsamında hazırlanan ve yayınlanan rehber kitabıyla tamamlanan Hitit Yolu’nun 13-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında açılış töreni düzenlenmiştir.
13 Mayıs 2011 Cuma günü düzenlenen tanıtım kokteyli ile başlayan açılış etkinliklerine katılan yaklaşık 400 konuğu Hitit Tanrılarına ait kıyafetler giymiş mankenler karşıladı.12 tanrı ve bazı Hitit Kraliçelerine ait toplan 30 kostümden oluşan ve Çorum Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan koleksiyon büyük beğeni topladı. Hiti Yolunun alt yapısını hazırlayan turizm rehberi ve doğa fotoğrafçısı Ersin Demirel projenin tanıtımında; Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet parkurları projesine 2010 yılı Haziran ayında başladıklarını, 6ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını ve Kültür Turizmi kategorisinde “Tematik Kültür Yolu” tanımına girdiğini ve ilk olarak Hattuşa-Alacahöyük-Şapinuva antik kentlerini birbirine bağlayan eski ticaret ve göç yollarının tespit edildiğini, tespit edilen bu güzergâhların ülkemizdeki benzerleri gibi “grande randonnee” sistemi kullanılarak patikalarda her 50 metrede bir işaret olduğunu ve bu işaretlemenin uluslar arası işaretleme sistemi olduğunu açıkladı.
Açılış kokteylinde ünlü gitaristlerde; Ricardo Moyano, Margarita Escarpa, Carlo Domeniconi, Galina Vale, Murat İşbilen, Özhan Gölebatmaz ve Osman Ünsal Taşçı da gitar dinletisi sundular.
Çorum Valisi Nurullah Çakır, tanıtım kokteylinde yaptığı açıklamada Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru’nun Tematik Kültür Yolları listesine adını yazdırarak Türkiye’nin turizm portföyündeki yerini aldığını söyledi.
Açılış etkinlikleri kapsamında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Salcano Firması tarafından liselerarası bisiklet yarışması da düzenlendi. 15 okuldan 48 sporcunun katıldığı yarışmada dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi. Bisiklet yarışından sonra görme engelli ressam Eşref Armağan, Kültür Sitesinde bir söyleşi düzenledi ve söyleşi sonrası kara kalemle manzara resmi çizdi.
Etkinlikler 14 Mayıs 2011 tarihinde yemek yarışması, uluslar arası bisiklet yarışı, yamaç paraşütü ve paramotor gösterisi, kano gösterileri, kaya tırmanışı gösterisi, izci kampı ve ören yeri gezileriyle devam etti. Ayşe Nilhan Aras’ın koordinatörlüğünde Çorum Otelcilik Turizm Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri organizasyonu ile “Hititlerden Günümüze Çorum Mutfağı Yemek Yarışması” adıyla yemek yarışması düzenlendi. Yarışmaya Çorum Kadın Kültür ve Sanat Evi yönetici ve üyeleri de destek verip ev sahipliği yaptılar.Ahmet Örs, Prof. Dr. Artun Ünsal, Nedim Atilla, Coşkun Aral, Dr. Nevin Halıcı, H. Ayşe Tüter, Sahap Soysal, Gülhan Kara, Vedat Başaran, Gabriel Sponza, Eyüp Kemal Sevinç, Aydın Demir, Dr. Ahmet Uhri gibi mutfak kültürü araştırmacıları, yazar ve gurmelerin, yerel aşçı ve işletmecilerin jüri üyeliği yaptığı yarışmanın ikinci oturumunda; yöresel çorbalar ve aşlar, yöresel sebze yemekleri, yöresel et yemekleri ve kebaplar, yöresel hamur işleri, pilavlar ve ekmekler, yöresel tatlılar ve deneysel Hitit mutfağı dallarında değerlendirme ve derecelendirme yapıldı.
Jürinin değerlendirmesi devam ederken eş zamanlı olarak Boğazkale’ye hareket eden diğer misafirler, Yazılıkaya ören yerini gezdiler. Gezi sırasında gitar sanatçıları misafirlere mini bir konser verdi. Bu gezi devam ederken Hattuşa surları önünden başlayıp Şapinuva’ bitecek yaklaşık 90 kilometrelik uluslar arası bisiklet yarışının startını AKUT yönetim kurulu başkanı Nasuh Mahruki verdi. Yarışın startının verilmesinin ardından tüm misafirler Yazılıkaya ören yerinde buluştu ve birlikte Hitit Yürüyüş ve Bisiklet Parkurlarından 1 numaralı parkuru (Yazılıkaya-Hattuşa) yürüyerek tamamladılar. Yine eş zamanlı Evci Göletinde ise kanocular gösterilerini sergilediler.
Yemek yarışmasının ödül töreninin ardından katılımcılara çorum beşlisi ikram edildi ve konuk sanatçıların katılımıyla Devlet Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen Gitar Dinletisi ile ikinci gün etkinlikleri sona erdi.
15.05.2011 tarihinde il merkezinden Alacahöyük’e hareket eden konuklar Karakaya mevkiinde araçlardan inerek, Karakaya-Alacahöyük parkurunu yürüyerek Alacahöyük girişinde bekleyen Çorum Sakatlar Derneği üyeleri, Akut Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, Akut Çorum Temsilcileri, Hitit Üniversitesi TEMA vakfı gönüllüleri ve öğrenciler ile buluşarak Alacahöyük’e yürüdüler. Yürüyüşün ardından Çevre ve Orman İl Müdürlüğü organizasyonu hazırlanan alana 300 adet çam fidanı diktiler. Fidan dikimi devam ederken 30 kilometrelik Hattuşa-Alacahöyük parkurunda yarışan bisikletliler bitiş çizgisine erişmeye başladılar. Her iki yarışta dereceye girenlere ödülleri verilirken, uçurtma şenliği ve Türk Hava Kurumu Pilotlarının paramotor gösterileri başladı.
Alacahöyük beldesinde gerçekleştirilen etkinlikler sırasında Alacahöyük Kral Mezarları Canlandırma Projesi’nin de açılış ve tanıtımı yapıldı. Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, Kral Mezarları Canlandırma Projesi hakkında Vali Çakır ve diğer konuklara bilgi verdi.
Vali Nurullah Çakır, “Güneş Kursunun İzinde Hitit Yürüyüş Yolu Açılış Programı” kapsamında geniş çaplı etkinlikler düzenleyerek Çorum’un tanıtımına katkıda bulunduklarını, konserler, yemek yarışmaları, uluslar arası bisiklet yarışmaları gibi birçok etkinlikle tarihi ve turizm değerlerini tanıttıklarını, etkinliklerin büyük ilgi görmesi ve katılımın yüksek olması karşısında memnuniyet duyduklarını ifade ederek, katkıda bulunan herkese teşekkürlerini iletti. Vali Çakır konuşmasında Hitit Uygarlığının, Çorum’da markalaşma çalışmasının üst yapısını oluşturduğunun da altını çizdi.
Alacahöyük müzesini ve ören yerlerine yapılan gezi sonrası ilimizden ayrılmak isteyen konuk ve sporcularımızın gerekli yerlere ulaşımları sağlandıktan sonra açılış etkinliği sona erdi.
İlgili Fotoğraf Galerisi
Boğazkale | Boğazkale | Boğazkale |
Boğazkale | Boğazkale | Boğazkale |