Haberler

05/01/2012

Hitit Yürüyüş Parkurları Anadolu Jet Aralık Sayında

Hitit Yürüyüş Parkurları Anadolu Jet Aralık Sayında

Çorum’un UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’neki antik kenti Hattuşa’da Hitit Yolu adıyla açılan 385 kilometrelik bisiklet ve yürüyüş parkuru, konuklarını bekliyor.

M.Ö. 1274 yılında Mısır Firavunu İkinci Ramses ile Muvattalli arasında yapılan savaş sonucu tarihin ilk yazılı barış anlaşması Kadeş’e imza atan Hititler, antik çağın bu dönemine damgasını vurmuş. Günümüzdeki Hattuşa kenti ise saray ve tapınakları, binlerce tablet içeren arşiv yapısı, anıtsal kapıları, devasa boyutlarda tahıl ambarları, Hititlere ait en uzun hiyeroglif yazıyı içeren ve kısmen silinen Nişantepe Yazıtı gibi çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor. Hitit inancının muhteşem görselliğini yansıtan Yazılıkaya Kutsal Alanı, önünde kaya duvarlarına işlenmiş çeşitli betimlemeler bulunan Sfenksli Kapısı ile hafızalara kazınan Alacahöyük, eski ticaret yolları üzerinde yer alan kötülük ve kirlilikten arınma ritüellerinin mekânı Şapinuva Ören Yeri, Çorum’da Hititlerden günümüze kalan tarihi alanlar arasında. 

TOPLAM 17 PARKUR
1988 yılında milli park ilan edilen Boğazkale ilçesindeki Hitit başkenti Hattuşa ve Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2 bin 634 hektarlık alan, Hitit Yolu’nun temel noktasını oluşturuyor. Hitit yurdunun önemli kentleri Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergâhlar kullanılarak oluşturulan Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları, eski kervan ve göç yollarından geçiyor. 17 yürüyüş parkuruna sahip Hitit Yolu, toplamda 385 kilometrelik bir güzergâha işaret ediyor. Türkiye’deki benzeri yürüyüş rotaları gibi kırmızı - beyaz çizgiler, sarı - yeşil yön tabelaları, ayrıntılı bir harita ve GPS koordinatlarıyla belirlenen Hitit Yolu parkurları, günübirlik kısa, kamplı uzun ve bisiklet rotaları olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Kızılırmak Nehri’nin kıyıları boyunca uzanan Alacahöyük - Karakaya parkurunun uzunluğu dokuz kilometreyi buluyor. Alacahöyük - Mahmudiye güzergâhı Kalehisar ve Selçuklu eseri Behramşah Külliyesi’ni keşfetme fırsatı sunuyor. Anadolu’nun en büyük Kybele kabartmasını görmek için ise Ortaköy ilçesindeki İncesu Kanyonu’na uzanmanız yeterli. Kanyonun yakınlarında ise içinde eski yerleşim kalıntılarının bulunduğu bir mağara bulunuyor. Ayrıca Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak, Kalecikkaya, Gölpınar ve Boğazkale göletlerinin kıyıları konuklarına dört mevsim kamp imkânı sağlıyor. Nadir bulunan canlı türlerinin yaşam alanı olan göletler, bitki ve kuş gözlemi yönünden zengin bir potansiyele sahip. Göletler aynı zamanda kano, kürek ve yelken gibi su sporları için de ideal alanlar barındırıyor. Alaca ilçesi yakınlarındaki Alaca Vadisi parkuru da Hitit Yolu ile turizme kazandırılmış. Akçasoku, Kabilkışla ve Pazarlı mağaralarını buluşturan vadi parkurunda biraz nemli ama macera dolu yürüyüşler yapmak mümkün. Görkemli tarihiyle dünyanın gözünü kamaştıran Hititlerin antik kentlerinden geçen yol, Anadolu coğrafyasının doğal ve kültürel zenginliklerini sergiliyor. Yoğun iş ve kent hayatından kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşmayı vaat eden Hitit Yolu yürüyüşü, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir aktivite. Çünkü zorluk derecesi yüksek olmayan güzergâhlar her yaştan katılımcıya hitap ediyor. Sürprizlerle dolu bir yürüyüş vaat eden Hitit Yolu’nda, her etap doğayla veya tarihle yakın bir ilişki kurma biçimine dönüşüyor.
YÖREDE MUTLAKA
Tarihi Sungurlu ve Çorum Saat Kuleleri’ni, Çorum, Alacahöyük ve Boğazkale Müzeleri’ni, tarihi evleriyle ünlü İskilip ilçesi ile çatkı denilen eski mimari dokuyu koruyan Kargı Yaylaları’nı görmenizi öneriyoruz.

ÇORUM MUTFAĞI
Leblebi, keşkek, İskilip dolması, sırık kebabı ve kuru bamya gibi binlerce yılın kültürel mirasını yansıtan yöresel lezzetleri denemeden, Ortaköy, Kargı, Bayat-Eskialibey el sanatlarından oluşan hediyelik eşyalardan almadan dönmeyin.
Fotoğraf Yazıları:
Yazılıkaya Kutsal Alanı’nda bulunan 12 Tanrı Kabartması.
Evci Göleti’nin yeşil kıyılarını küçük ahşap köprüler birleştiriyor. 
Tarihi Behramşah Külliyesi Kalehisar yakınlarında bulunuyor.
Hitit Yolu’ndaki sarı tabelalar parkurların yönünü işaret ediyor.
Sfenksli Kapı, Alacahöyük Ören Yeri’nin en etkileyici yerlerinden. 
Gerdek Kaya’daki antik su kanalları Hattuşa’ya hayat vermiş.
Ortaköy ilçesi Karahacip beldesi yakınlarında bulunan bir şelale. 
Hattuşa antik surlarının bir bölümü yeniden inşa edilmiş. 
Hatap Baraj Gölü, yeşil kıyıları ve durgun suyu ile kano için ideal. 
Alaca ilçesine bağlı Karamahmut Köyü’nde tarihi bir Çorum evi.
Külah Köyü civarındaki düzlükler Antik Roma kalıntılarıyla dolu.
İncesu Kanyonu’nun yamaçları Yeşilırmak Nehri’ne açılıyor. 
Şapinuva’daki tarihi tahıl siloları etkileyici bir görünüme sahip.
Hitit Yolu parkurları soğan tarlalarının arasında kıvrılıyor. 
Boğazkale yakınlarındaki Emirler Köyü’nde katıklı ekmek pişiriliyor.
http://www.anadolujet.com/aj-TR/anadolujet-magazin/2011/aralik/makaleler/dunya-mirasi-hitit-yolu.aspx

Hitit YoluHitit YoluHitit Yolu
Hitit YoluHitit YoluHitit Yolu
Hitit YoluHitit YoluHitit Yolu
Hitit YoluHitit YoluHitit Yolu
Hitit YoluHitit Yolu

Resim Galeri